logo Uzyskaj dostęp Co nowego w Pracowni

Charakterystyka zaburzeń

Terapia integracji sensorycznej jako wsparcie w terapii traumy rozwojowej

Doświadczenie traumy na wczesny etapie rozwoju dziecka może prowadzić do dezorganizacji układu nerwowego. Objawem może być zwiększona reaktywność lub stan ciągłego reagowania. Aby wpierać dziecko doświadczone wczesną tramą warto wykorzystać terapię integracji sensorycznej, dzięki której można zmniejszyć nasilenie objawów.

Czytaj więcej

Praca z dzieckiem z dyspraksją

Od czasu gdy dr Ayres po raz pierwszy użyła pojęcia zaburzenia integracji sensorycznej, kładąc fundamenty pod zrozumienie dysfunkcji integracji sensorycznej, termin ten był wielokrotnie definiowany w różny sposób przez wielu specjalistów. Pod koniec XX. wieku został osiągnięty konsensus dotyczący terminologii, czego efektem było zaproponowanie terminu „przetwarzanie sensoryczne”, które obejmuje odbiór, modulację, integrację i organizację bodźców sensorycznych oraz reakcje behawioralne na bodźce sensoryczne.

Czytaj więcej

Mózgowe porażenie dziecięce a zaburzenia integracji sensorycznej

W przypadku dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym można mówić o dwóch rodzajach zaburzeń integracji sensorycznej. Wyznacznikiem jest tutaj przyczyna powstania zaburzenia, która może mieć charakter pierwotny lub wtórny.

Czytaj więcej

Węch

Już starożytni filozofowie zwracali uwagę na istnienie zmysłu węchu, jednak podchodzili do niego z dość dużą pogardą. Zazwyczaj twierdzili, że jest to zmysł znajdujący się najniżej w hierarchii, a bodźce, które do niego dochodzą interpretowane są subiektywnie. W związku z tym, nie przekazuje on wartościowej informacji sensorycznej, a człowiek nie powinien mu ufać w trakcie poznawania świata i otaczającej rzeczywistości. Dopiero w XX wieku naukowcy zaczęli przywracać znaczenie węchowi. Richard Axel i Linda Buck, w 2004 roku, otrzymali Nagrodę Nobla za udowodnienie, że tysiąc różnych genów pozwala człowiekowi w konsekwencji na rozpoznawania ponad 10 000 zapachów. Prześledzili oni również drogę sygnałów węchowych. Okazało się, że impulsy nerwowe docierają nie tylko do kory nerwowej (uznawanej za „siedlisko świadomości”), ale również do układu limbicznego będącego najbardziej archaicznym obszarem mózgu, które odpowiada za emocje i zapamiętywanie.

Czytaj więcej

Przedsionek

Układ przedsionkowy, w którego skład wchodzi błędnik i jądra przedsionkowe, znajduje się w uchu wewnętrznym człowieka.

Czytaj więcej

Propriocepcja

Nie wszyscy wiedzą, że do odbierania bodźców z otoczenia zewnętrznego człowiek potrzebuje aż siedmiu zmysłów. Zazwyczaj, myśląc o zmysłach, rozważamy pięć zmysłów, o których mówi się w szkole.

Czytaj więcej

Dotyk

Układ dotykowy jest największym i najbardziej pierwotnym systemem zmysłowym. Poprzez receptory znajdujące się na całej powierzchni skóry docierają do nas informacje dotykowe. Receptory dotyku odbierają informacje o nacisku, wibracji, ruchu, temperaturze, bólu, lekkim dotyku oraz rozciąganiu skóry.

Czytaj więcej

Wzrok

Widzenie, patrzenie, postrzeganie, dostrzeganie, obserwowanie stanowią ważny element rozwoju człowieka. Dzięki wzrokowi dziecko rozpoznaje rodziców, swój pokój, zabawki, własne dłonie, odbicie w lustrze. Wzrok ułatwia codzienne funkcjonowanie, samoobsługę, orientację przestrzenną, koordynację, a w późniejszym okresie życia naukę.

Czytaj więcej

Słuch

Rozwój słuchu jest niezwykle fascynujący. Już trzy, cztery tygodnie po zapłodnieniu po obu stronach główki pojawiają się pęcherzyki słuchowe, a chwilę potem wykształcają się kanały półkoliste i nerwy słuchowe. Zarodek słyszy najpierw tylko dźwięki o niskiej częstotliwości, co jednak zmienia się w trakcie rozwoju osobniczego. Szybko również następuje mielinizacja dróg nerwowych niższych pięter, ale wyższe piętra mielinizują się stopniowo i wolno.

Czytaj więcej

Smak

Opisanie przez dziecko czy osobę dorosłą jaki smak ma dana potrawa jest bardzo trudne. Ocena smaku jest bowiem bardzo subiektywnym odbiorem każdego z nas. Dlatego coś co smakuje jednej osobie, niekoniecznie musi smakować komuś innemu. Zapamiętanie smaku jest trudne ze względu na ulotność informacji i trudność odtworzenia jej z pamięci.

Czytaj więcej

Dla prawidłowego funkcjonowania ta witryna korzysta z plików cookies, w tym dla lepszej prezentacji treści, zapewnienia sprawnego oraz bezpiecznego działania, przedstawienia spersonalizowanej oferty i promocji, a także w celach statystycznych. Kontynuując wizytę, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o tym, kto i w jaki sposób przetwarza te dane oraz o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki, dowiesz się w Polityce Prywatności. Możesz zawsze cofnąć zgodę usuwając pliki cookies lub zmieniając ustawienia swojej przeglądarki.